Thema's en Projecten

Stichting Florence Wenst richt zich op het financieel mogelijk maken van projecten voor bewoners, cliënten en buurtbewoners van de woonzorgcentra van Stichting Zorggroep Florence, die het welzijn verhogen, maar niet direct zorg gerelateerd zijn en daardoor niet door de overheid worden gefinancierd. De projecten die Stichting Florence Wenst ondersteunt, komen voort uit de cliënten van Florence zelf en richten zich op drie thema's:

  1. Cultuur
  2. Contact & ontmoeting
  3. Sport & beweging

 

1. Cultuur: muziek, museum, theater dichtbij

Het bezoeken van een museum of muziek- of theatervoorstelling is voor de mensen op wie wij ons richten vaak niet mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat culturele activiteiten juist veel plezier, emotie en herinnering bij mensen oproepen. Daarom maakt Stichting Florence Wenst jaarlijks diverse culturele projecten mede mogelijk. De bewoners, cliënten en wijkbewoners kunnen daardoor genieten van 'cultuur dichtbij'.

2. Contact & ontmoeting: actief en langer vitaal

Vooral ouderen blijven door ontmoeting met anderen langer geestelijk en lichamelijk vitaal. Voor Stichting Florence Wenst reden om hier een thema van te maken. Het doel van Stichting Florence Wenst is om jaarlijks bewoners te bereiken met activiteiten, dagjes uit, evenementen en bijeenkomsten gericht op ontmoeting te realiseren.

3. Sport & beweging: bevordering gezondheid

Stichting Florence Wenst wil ook bewegen bevorderen door bij te dragen aan sportvoorzieningen en beweegfaciliteiten. Hierdoor voelen cliënten, bewoners van de woonzorgcentra van Florence en buurtbewoners zich fitter. Bovendien ondersteunt lichaamsbeweging de zelfredzaamheid en de gezondheid. Jaarlijks wil Florence Wenst mensen helpen bij het in beweging komen.

Onze Projecten

Stichting Florence Wenst realiseert jaarlijks tal van mooie projecten. Hieronder vindt u een aantal van onze projecten:

Cultuur

In 2023 heeft Stichting Florence Wenst onder andere bijgedragen aan de volgende projecten binnen het thema ‘Cultuur’.

 

Bakkie kunst  

Al vanaf de eerste les was dit project een groot succes. De lessen waren om de week gepland op de maandagochtend en hadden een duur van twee uur. Het niveau van de deelnemers was ook verschillend en leuk om te zien dat alle kunstwerken steeds meer naar elkaar toegroeide aan het einde van de vijfde les. Er zijn verschillende werken gemaakt van stilleven, natuurlandschap tot het schilderen van dieren dat aan bod kwam. Mooie kunstwerkjes en de groep had het erg naar hun zin! 

Leesgeluk

Het project Lees Geluk wordt uitgevoerd door twee, speciaal getrainde, vrijwilligers van de Culturele Apotheek. Zij lezen samen met een groepje bewoners gedichten en korte verhalen en na het (voor)lezen wordt hier gezamenlijk over gesproken. Hiermee is er een totaal nieuwe activiteit toegevoegd aan het leven van een groep bewoners in het woonzorgcentrum Dekkersduin. Dit heeft voor de bewoners meer (leef)plezier opgeleverd.  

 

 

Sport en Beweging

In 2023 heeft Stichting Florence Wenst onder andere bijgedragen aan de volgende projecten binnen het thema ‘Sport en Beweging’.

 

Meer veilige beweegruimte
Dit project heeft er voor gezorgd dat alle bewoners meer vrijheid hebben binnen de locatie en zelfstandig naar buiten kunnen gaan (als dat mogelijk is) en gebruik kunnen maken van de gesloten tuin binnen de locatie. De bewoners worden nu niet meer naar de straat getrokken, staan niet meer onrustig voor een gesloten deur en er ontstaan geen gevaarlijke situaties. Dit geeft rust op de afdelingen. De bewoners van Dekkersduin kunnen weer het leven leiden dat hen lief is.

Rolstoelfiets
Veel bewoners van Florence Adegeest zijn rolstoel gebonden. Hierdoor is hun actieradius klein. Adegeest is in het bezit van een duo fiets. Het is voor veel bewoners niet mogelijk om hier gebruik van te maken. Een rolstoelfiets (waar een rolstoel opgereden kan worden) is een mooie toevoeging om ook deze bewoners weer meer van hun omgeving te laten genieten. Samen met hun naasten of vrijwilligers. Zo kunnen zijn op de fiets langs hun oude huis, de school waar de kinderen op gezeten hebben, een visje eten aan het strand enzovoort. Samen bezig zijn verstevigt de band tussen mantelzorger en bewoner. Dat levert geluksmomentjes op.

 

Contact en ontmoeting

In 2023 heeft Stichting Florence Wenst onder andere bijgedragen aan de volgende projecten binnen het thema ‘Contact en Ontmoeting’.

 

Babbelbal

Het doel van dit project is om de ‘Babbelbal’ in te zetten op de woonzorglocaties, zodat bewoners zich prettiger voelen op locatie en met elkaar in contact komen.  

Op elke woonzorglocatie van Florence zijn er twee Babbelballen uitgereikt. De babbelbal kan niet alleen gebruikt als een beweegactiviteit, maar ook als snoezelfunctie en als ‘gespreksleider’. Er zitten namelijk op de bal vakjes met daarin vragenkaartjes. Deze vragen hebben ervoor gezorgd dat er makkelijker een (ander) onderwerp wordt besproken en er zo ook herinneringen worden opgehaald. 

Terrasso

De twee balkons zijn aangekleed met nieuwe (bloeiende) planten, vaste planten, nieuwe aardenpotten, kruiden, kussens, muurversiering (vlinders) en plantenzakken. Onze bewoners en collega's kunnen door deze inrichting genieten van de sfeer op het balkon. De geur van de planten en de kleuren van de bloem- en plantenbakken.  

Bewoners geven aan de balkons gezellig te vinden. Ze hebben het gevoel in een echte tuin te zitten. De beiden balkons zijn nu deel geworden van de twee ruimtes ervoor. Zo is het balkon bij de Blauwe Kamer (huiskamer) getrokken bij deze ruimte. Ditzelfde geldt ook voor het balkon bij de tuinkamer. De gekweekte kruiden worden gebruikt bij het bereiden van gerechten voor de bewoners.