Thema's en Projecten

Florence Wenst richt zich op het financieel mogelijk maken van projecten voor bewoners, cliënten en buurtbewoners van de woonzorgcentra van Florence Zorggroep, die het welzijn verhogen, maar niet direct zorg gerelateerd zijn en daardoor niet door de overheid worden gefinancierd. De projecten die Florence Wenst ondersteunt, komen voort uit de cliënten van Florence  zelf en richten zich op drie thema's:

  1. Cultuur
  2. Contact & ontmoeting
  3. Sport & beweging

 

1. Cultuur: muziek, museum, theater dichtbij

Het bezoeken van een museum of muziek- of theatervoorstelling is voor de mensen op wie wij ons richten vaak niet mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat culturele activiteiten juist veel plezier, emotie en herinnering bij mensen oproepen. Daarom maakt Florence Wenst jaarlijks diverse culturele projecten mede mogelijk. De bewoners, cliënten en wijkbewoners kunnen daardoor genieten van 'cultuur dichtbij'.

2. Contact & ontmoeting: actief en langer vitaal

Vooral ouderen blijven door ontmoeting met anderen langer geestelijk en lichamelijk vitaal. Voor Florence Wenst reden om hier een thema van te maken. Het doel van Florence Wenst is om jaarlijks bewoners te bereiken met activiteiten, dagjes uit, evenementen en bijeenkomsten gericht op ontmoeting te realiseren.

3. Sport & beweging: bevordering gezondheid

Florence Wenst wil ook bewegen bevorderen door bij te dragen aan sportvoorzieningen en beweegfaciliteiten. Hierdoor voelen cliënten, bewoners van de woonzorgcentra van Florence en buurtbewoners zich fitter. Bovendien ondersteunt lichaamsbeweging de zelfredzaamheid en de gezondheid. Jaarlijks wil Florence Wenst mensen helpen bij het in beweging komen.

Onze Projecten

Florence Wenst realiseert jaarlijks tal van mooie projecten. Hieronder vindt u een aantal van onze projecten:

Cultuur

In 2022 heeft Florence Wenst onder andere bijgedragen aan de volgende projecten binnen het thema ‘Cultuur’.

 

Kleuren van Vroeger:
In samenwerking met KOO participeren deelnemers binnen de Florence ontmoetingscentra in actieve kunstbeoefening op maat onder leiding van professionele kunstvakdocenten. Variërend binnen de disciplines: beeldend, schrijven en muziek. De deelnemers zijn zelfstandig wonende ouderen met beginnende ouderdomsproblematiek, zoals beginnende dementie of Parkinson, maar ook verminderende mobiliteit en eenzaamheid. Samen kunstzinnig bezig zijn verbindt, activeert en inspireert, jong en oud.

 

KunstKnuffel:

‘KunstKnuffel’ is een project die is ontwikkeld in samenwerking met KOO en biedt kunstactiviteiten op maat voor oudere bewoners met de zwaarste zorgprofielen (vanaf ZZP5). Het gaat hierbij om de aller kwetsbaarste bewonersgroep van woonzorgcentrum Dekkersduin, Houthaghe en Oostduin binnen Florence. De aangeboden activiteiten sluiten volgens docent, zorgverleners en mantelzorger aan bij de beleving van de bewoners.

Uit het logboek van docent Carmen :
“Ik heb gemerkt dat men in die weken iets van herkenning krijgt bij mij en de activiteit. Ook in het bespelen van de instrumentjes (Hapi,trommeltjes, rateltjes) zag ik herkenning en zelfs (een beetje) ontwikkeling in het spel bij sommigen. Je bouwt toch echt iets op met elkaar. Ik ben ook echt van ze gaan houden.”

Sport en Beweging

In 2022 heeft Florence Wenst onder andere bijgedragen aan de volgende projecten binnen het thema ‘Sport en Beweging’

 

Stoelyoga
In woonzorgcentrum Duinhage wonen ouderen met een zorgindicatie. De bewoners hebben zijn veelal lichamelijk en beperkt en hebben ook een cognitieve achteruitgang.  Uit onderzoek is gebleken dat yoga een positief effect heeft op het lichamelijk en geestelijk welbevinden van ouderen. Zo zijn positieve resultaten gemeten ten aanzien van bloeddruk, ademhaling, staat van hart en longen, lichamelijke souplesse en evenwicht, soepelheid van gewrichten, depressie en gedragsproblemen. Daarom biedt Duinhage stoelyoga aan. Opgemerkt wordt o.a. dat de deelnemers er rustig door worden. Florence Wenst heeft bijgedragen in de opleidingskosten voor de yogadocente in de specialisatie van stoelyoga.

 

Rolstoelfiets
Veel bewoners van Florence Adegeest zijn rolstoel gebonden. Hierdoor is hun actieradius klein. Adegeest is in het bezit van een duo fiets. Het is voor veel bewoners niet mogelijk om hier gebruik van te maken. Een rolstoelfiets (waar een rolstoel opgereden kan worden) is een mooie toevoeging om ook deze bewoners weer meer van hun omgeving te laten genieten. Samen met hun naasten of vrijwilligers. Zo kunnen zijn op de fiets langs hun oude huis, de school waar de kinderen op gezeten hebben, een visje eten aan het strand enzovoort. Samen bezig zijn verstevigt de band tussen mantelzorger en bewoner. Dat levert geluksmomentjes op.

Contact en ontmoeting

In 2022 heeft Florence Wenst onder andere bijgedragen aan de volgende projecten binnen het thema ‘Contact&Ontmoeting’.

 

Feestdagen in Houthaghe

De bistro is met behulp van de aangeschafte kerst decoratie (oa. een prachtige grote kunst kerstboom) door de vrijwilligers omgetoverd in kerstachtige ambiance.

Bewoners, bezoekers en collega’s van woonzorgcentrum Houthaghe hebben genoten van deze ambiance. Ook zijn er gedurende de week voor kerst de kerstdiners georganiseerd voor alle bewoners. Zij hebben samen met de mantelzorger in de bistro een heerlijk kerstdiner genuttigd. Dit was een groot succes voor alle partijen.

 

Kast met mooie momenten
In tijden waarin het welzijn steeds meer op de voorgrond komt te staan en het krijgen van voldoende zorgpersoneel lastig is, hebben we juist de familie en vrijwilligers nodig om het welzijn samen met de zorg meer vorm te geven. Dit project in Verpleeghuis Mariahoeve helpt de mantelzorgers en vrijwilligers door hen te voorzien van ideeën en materialen. De materialen zijn een hulpmiddel om ideeën te krijgen om activiteiten te doen als ingang voor betekenisvol contact. Denk hierbij aan crème en andere dingen voor een handenmassage, etherische olie, geurtherapie, seizoensvoorwerpen om herinneringen op te roepen, een bluetooth speaker, snoezelmaterialen, maar ook gewoon een spelletje, of smaakjes thee met leuke theekopjes. De warme aandacht, dat is echt wat het ‘samen doen’ van betekenis maakt.

 

Benieuwd naar welke andere projecten Florence Wenst ondersteuning heeft gegeven middels actieve fondsenwerving? Download hier de complete lijst ondersteunde projecten.

Overzicht 2022
Overzicht 2023