Dementievriendelijke huiskamers

Binnen woonzorgcentrum Oostduin in Den Haag zijn drie bijzondere huiskamers gerealiseerd binnen de afdelingen voor de psychogeriatrische zorg.

Florence Wenst realiseert dementievriendelijke huiskamers in Oostduin

Nieuwe huiskamers

De huiskamers zijn dementievriendelijk ingericht. De huiskamers zijn mogelijk gemaakt door fondsenwerving vanuit stichting

Florence Wenst en stichting Vrienden van Oostduin.

Comfortabele meubelen en speciale verlichting

De huiskamers in Oostduin zijn door een interieurarchitect met ervaring in wonen met dementie ingericht. De huiskamers beschikken onder meer over huiselijke comfortabele meubelen, gordijnen en speciale verlichting (daglichtlampen). De huiskamers zijn bewust rustig ingedeeld. Er is geconstateerd de bewoners met een dergelijke indeling rustiger zijn en zich vrijer bewegen. Met de daglichtlampen ervaren de bewoners voldoende zicht en ze slapen er beter door doordat de lampen het dag- en nachtritme stimuleren.

 

Drie huiskamers

De drie huiskamers hebben elk een eigen thema: landelijk, huiselijk en klassiek. De bewoners kiezen zelf in welke sfeer zij willen verblijven, passend bij de persoon die ze zijn. De activiteiten worden op het thema van de huiskamer afgestemd. Zo is er al onder meer gekookt met elkaar in de landelijke huiskamer, gehandwerkt in de huiselijke huiskamer en ouderwetse plaatjes gedraaid in de klassieke huiskamer.